En fotbollsdomare blev nyligen avstängd på grund av rasistiska uttalanden. Svenska spelare med annan etnisk bakgrund får stå ut med glåpord och trakasserier från läktarna. Under VM i Ryssland senast varnade svenska UD ditresta supportar för att visa sin homosexuella läggning öppet.

Idrotten är till glädje för miljoner och i grunden naturligtvis positiv. Idrotten skapar hälsa, samhörighet och vettig sysselsättning. Särskilt för våra ungdomar.

Idrott och värderingar har alltid hört ihop men idag är det allt tydligare att vi måste ta krafttag och arbeta med frågorna. Sunda värderingar kommer inte av sig självt. De måste skapas.

Både i stort, i elitsammanhang, men framför allt i breddidrotten bland barn och ungdomar.

Det bästa vi kan göra är att arbeta med värderingarna tidigt. Då måste vi börja med våra barn- och ungdomsledare.

Det är en stor och viktig utmaning för varje idrottsförening att hitta metoderna för att hjälpa unga ledare att sprida rätt värderingar.

Group Of Children In Soccer Team Having Training With Female Coach

En ungdomsledare inom idrotten står inför stora utmaningar just nu. Här är några exempel:

 

  • Människor har olika ekonomiska förutsättningar för att utöva sin sport. Allt från ensamstående föräldrar som måste välja mellan medlemsavgiften och handla mat, till spelare som skickas i taxi till träningen.
  • Vissa föräldrar är alltför krävande och vill påverka både tränare och andra spelare i hur de ska bete sig mot deras barn.
  • Vissa ungdomar kommer inte in i gruppen och det är svårt att undvika att exponera dem när man ska skapa gruppkänsla och sammanhållning utanför planen.
  • Det blir allt svårare att skapa en trygg men också prestationsbaserad kultur i gruppen så att man når bättre resultat.

"Ledaren är i många situationer utelämnad till att ensam lösa svåra frågor kring barnens hemsituation och andra svårigheter som kommer fram i samtal i omklädningsrummet.

Ett tungt ansvar på ibland för unga axlar."

Klubbordföranden i stor ungdomsklubb

Vill du veta mer? Klicka på länkarna för att se vad andra skriver i ämnet. Undersökning om diskriminering gjord av Forza Fotball. Artikel i tidningen Expressen. Svenska Fotbollsförbundet uttalar sig.